Второто събитие от инициативата "Информационни дни на кариерата", което се проведе през изминалата събота в Сливен, недвусмислено показа, че индустриалната кариера има бъдеще, дори и когато изисква преместване в друг град. 180 кандидати дойдоха на събитието на 28 януари, за да се срещнат с работодатели от Тракия икономическа зона.

Срещата бe част от стратегическата инициатива „Информационни дни на кариерата“ за привличане на кадри от региони с висока безработица за едни от най-големите работодатели не само в пловдивския регион, но и в страната – АББ България, Белла България, Биомашиностроене, Кауфланд България, Либхер Хаусгерете – Марица и Сенсата Технолоджис България. 

Предлаганите позиции обхващат широк спектър – търсят се кадри както с основно образование, така и със средно специално или висше образование. Основните теми, които предизвикаха интерес бяха нивата на заплащане и съдействието при преместване, което оказват фирмите. Кандидатите безспорно потвърдиха, че заплащането за сходни позиции в региона на Сливен е осезаемо по-ниско от позициите в Пловдив, а градът също привлича с духа си и високия стандарт на живот.

Димитър беше един от многото млади хора, които присъстваха на събитието и изразиха сходна позиция: „Аз съм млад, сега е моментът да се установя в град, в който ще ми бъде приятно да живея и да живеят децата ми, и разбира ще мога да си позволя да живея добре“. Няколко семейства също бяха дошли, за да потърсят възможност за по-добра работа заедно, те също споделиха, че когато и двамата получават по-високо заплащане, преместването може значително да подобри начина им на живот.

Следващите срещи са в:
04 февруари (събота) – Стамболийски //Читалище "Н. Й. Вапцаров", 10:00 - 13:00
10 февруари (петък) – Монтана //хотел "Огоста", 17:00 - 20:00
11 февруари (събота) – Бяла Слатина //Читалище "Развитие-1892", 10:00 - 13:00

Организаторите от JobTiger ще проведат подготвителни срещи, както в градовете на „Информационните дни на кариерата“, така и в близки населени места: Перущица, Кричим, Лом, Кнежа, Койнаре, Криводол и Мизия. От близките общини, в които е имало подготвителни срещи, има предвиден автобусен транспорт в деня на събитието. 

Инициативата е подкрепена от „Клъстер Тракия икономическа зона“, община Пловдив и фондация “Тръст за социална алтернатива“.

Пълната програма и повече информация на http://plovdiv.careerdys.bg/