Защо е необходимо да презентираме предимствата на Пловдив и страната пред чуждестранните инвеститори, кои са първите и най-важни стъпки за установяването на бизнеса в България и има ли налични и образовани кадри? Своята визия за успеха на Пловдив като инвестиционна дестинация представя пред "Капитал" инж. Пламен Панчев - председател на съвета на директорите на "Сиенит холдинг" и съуправител на "Тракия икономическа зона"

Инж. Панчев е участник в първото издание на най-голямото събитие за инвестиции в България е на 1 и 2 ноември - организираната от "Капитал", община Пловдив и Industry Watch конференция "Doing Business in Bulgaria: Успехът на Пловдив и кои са новите региони с потенциал".

 

Защо е нужно да се разкаже на чуждестраните инвеститори за индустрията в България и какво все още не се знае?
- Първата годишна конференция "Doing business in Bulgaria – Успехът на Пловдив и кои са новите региони с потенциал" е нужна най-вече, за да представи добрия пример. Да покаже, че България и по-конкретно "Тракия икономическа зона" (ТИЗ) е инвестиционната дестинация, предпочетена от над 120 български и чуждестранни фирми, някои от които световни лидери, за които това е мястото на успешния бизнес. За това говори фактът, че компаниите непрекъснато се разширяват, например ABB вече имат два завода, а други започват ново производство като производителят на детайли за бяла техника - немската фирма "Мекалит". Сега пловдивският завод навлиза в нова област – производство на пластмасови елементи за автомобилната индустрия за Renault - Nissan, Volkswagen и Mercedes.

На конференцията успелите фирми сами ще разкажат за своя опит, за това кои са предимствата да се прави бизнес в България. Едно от тях несъмнено е обединяването на местната и държавната власти и организации в подкрепа на инвеститорите. Например, девет общини, в това число и община Пловдив, две сдружения - "Клъстер Тракия икономическа зона" и "Клъстер информационни и комуникационни технологии Пловдив", както и Областна администрация Пловдив подпомагат развитието на ТИЗ. По този начин се свежда до минимум бюрокрацията при ваденето на различните видове разрешителни, нещо което не е много известно.

Не се знае още, че с около 25% се намалява първоначалната инвестиция, ако фирма започне да строи в зоната, в сравнение с това да изгражда завод на голо поле.

Кои са първите стъпки за чуждестранния инвеститор, разглеждащ България като инвестиционна дестинация?
- Да научи за разходите за правене на бизнес и предимствата на страната. В България са най-ниските оперативни разходи в ЕС с 10% корпоративен данък и 10% данък върху личните доходи. Освен предимства като политическа и финансова стабилност, стратегическото местонахождение, безмитен достъп до пазарите в целия ЕС и качествената работна ръка, много често се обръща внимание на чистия въздух, на красивата природа и приятелски настроените хора. Особено при инвеститорите от Азия.

За да облекчим максимално инвеститора, създадохме "Клъстер Тракия икономическа зона". Екипът ни консултира относно възможностите за инвестиции, за създаване и администриране на фирми, за визовия режим в България, извършва комплексни финансови, правни, счетоводни и данъчни услуги, предлага "проекти под ключ" – от проектирането до закупуването или наемането на терена, изграждането и последваща поддръжка на сградите и инфраструктурата. Клъстерът разработва и управлява проекти по Европейски оперативни програми заедно с компании от ТИЗ.

Една от темите на конференцията в Пловдив е именно с такава практическа насоченост: всичко, което трябва да знае предприемача, преди да инвестира – правни, финансови и въпроси, свързани с пазара на недвижими имоти.

Кои са предизвикателствата при навлизането на пазара според опита и комуникацията Ви с чуждите фирми?
- Прозрачност и предсказуемост. Това интересува бизнесът по целия свят. Да има приемственост, без да се разрушават основните правила, по които работи бизнесът.

Основното притеснение е свързано с това, че тук заплащането е по-ниско, което играе роля за привличането на инвеститори. Но е очевидно, че то трябва да се вдига - как и в какви срокове е реалистично това да се случва и ще остане ли и тогава Пловдив привлекателна дестинация?
- Вдигането на заплатите вече се случва. Действията на ТИЗ са насочени към това инвеститорите да получат по-качествена и квалифицирана работна ръка. Повишеното заплащане е свързано с подобряването на качеството на кадрите. Това е един от приоритетите и акцентите при работата на Тракия икономическа зона и на едноименния клъстер. Ние вършим това заедно с инвеститорите, заедно с общинската и държавни администрации и образователните институции. Затова сме спокойни, че развитието на зоната ще продължи, тъй като сме изградили една цялостна програма за интегрирана подкрепа на инвеститорите, една система, която е отворена към всички, които работят в посока подобряване качеството на кадрите.

Какво трябва да се направи, за да се повтори успеха на зоната и в други райони на България?
- Когато си болен, отиваш на лекар, нали? Когато искаш къща – възлагаш на строител, нали? За да се случват нещата – с това трябва да се занимават хора с опит, професионалисти. Вече имаме един успешно работещ модел и изграждайки го - създадохме добър екип.

Източник: "Капитал"